2009. február 28., szombat

Gettómilliomos

Főszereplőnk, a mumbay-i nyomornegyedből származó teahordó srác sem nem okos, sem nem szép, tehetsége sincs igazából semmihez. Élete csupa szívás, ám ez nem szegi kedvét, hogy egy jobb életről álmodjon. Ezért jutalma egy hiba a mátrixban, aminek következtében életének minden meghatározó mozzanata válasz a Legyen Ön is Milliomos egy-egy kérdésére. Az indiai vágóistvánnak gyanús lesz a fél analfabéta fiú magabiztos szereplése, ezért a biztonság kedvéért sittre juttatja. Persze a film Smith ügynökei - a helyi zsaruk - nem szeretik a metafizikai handabandát ezért hősünket kínvallatással próbálják szóra bírni, aki Jung szinkronicitás elméletének felszínes ismertetése helyett konok hallgatásba burkolózik. Végül mégis elmeséli, hogy a kérdésekre életében mikor és hol kapta meg a választ, így derül fény a fiú kegyetlen - ám Indiában korántsem egyedülálló - élet történetére.

A "Gettómilliomos" legnagyobb erénye, hogy a feszültséget folyamatosan fenn tudja tartani, így a film végéig nagyon pörög a cselekmény. Ez főleg abból áll, hogy egyik sokkból esünk a másikba. Ezzel el is jutottunk a film másik nagy erényéhez a naturalizmushoz, amivel a mumbay-i legalsóbb népréteg kegyetlen mindennapjait mutatja be. Ez a népréteg egyébként a város népességének 55 (!) százalékát teszi ki, ami több mint tízmillió nyomorban élő embert jelent. Ezeket az nyomorban élő embereket a legautentikusabb színészek, a nyomorban élő emberek játsszák el, így a rendezőnek még nagyobb erőfeszítéseket kellett tennie, hogy ilyen profi minőségű alkotással álljon elő. Danny Boyle megérdemelte az Oszkárt, még az idei nagyon erős mezőnyben is. A történet szövés és az operatőri munka is rendben van, nem beszélve a remek aláfestő zenéről.
A következő autentikus mumbay-i filmig 2011-ig vagy még tovább kell várni, akkor mutatják ugyanis be a Shantaram c. filmet, aminek a könyv változatát Indiában minden második turista hátizsákjában megtalálhatjuk.
Tudom, hogy divat fikázva kritizálni, de én felvállalom, hogy nekem nagyon tetszett a film, és tőlem megkapja a 10/10-et.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Slumdog millionaire nem rossz, sőt mi több, kicsit sem hanyagolható. nálam is 10/10! erre érdemes még egy mozijegy árát rááldozni!