2009. február 18., szerda

Szabó István Te című filmje narratológiai szempontból

Szabó István 1962-es kisfilmje a nőt hivatott bemutatni. Véleményem szerint ez a film nem feminista, ugyanis végig férfiszemmel látjuk a nőt. Erre hoznám fel példának azt a jelenetet, amikor a főszereplőt alakító Esztergályos Cecília napszemüvegben és fürdőruhában napozik. Ilyenkor mi nézők, amolyan „kukkolónak” is érezhetjük magunkat. Ezzel ellentétben a nő gondolatai is megjelennek, mikor meséli a férfinak az álmát, miszerint mindenki szerelmes volt, és ezt a kijelentését volt, aki elfogadta, és volt aki nem.

A „főszereplő” férfi ebben a 10 perces kisfilmben nem jelenik meg, nem latjuk őt, csak a hangjával találkozunk. Ő akár lehetne maga Szabó István is, de lehet akár a nő szerelme is. Szinte végig a nő gondolatai jelennek meg, ezen a szálon fut a cselekmény. Habár története nincs a filmnek, hihetjük azt, hogy ez mégis egy kerek kis történet, hiszen van eleje (a festmények bemutatása, ami akár lehet egy időrendi felsorolás, felsorakoztatás is) és van vége (amíg eljutunk a „mai” Cecíliához).

Mint az előbb említettem, bemutatja a nő gondolatait, és szerintem a legjobb rész a filmben az volt, mikor a nő megkérdezte a férfit, hogy mire gondol most. Mint nő, méltán állíthatom (legalábbis én így érzem), hogy ez minden nővel előfordult már. Mi, nők kíváncsiak vagyunk a hőn szeretett férfi minden egyes gondolatára, még ha éppen nem is gondol semmire, mint ahogy érzéseim szerint ez a filmben is így volt. A férfinak persze muszáj mondania valamit, hogy lerázza a nőt az idegesítő kérdéseivel, és éppen ezért válaszolta azt, amit a nő már annyira várt: „Szeretlek”.

A filmben a nőt bemutató gyorsítások, lassítások (az utcán, a lépcsőn való lépdelést, leugrálást éppen ez a lassítás teszi idillikussá), a kamera mozgásai (pl. a bérház lépcsőin lefelé lépdelő nőt követő kamera) mind a narratív film eszközei. Persze ehhez a nő játékos természete, vagy éppen színészi játéka sokat hozzátesz. Na és persze Szabó István - mint rendező - munkája és ötletei, és a nők iránti tisztelete is.

Nincsenek megjegyzések: